URUČENA INVALIDSKA KOLICA STOPOSTOTNIM RATNIM VOJNIM INVALIDIMA

URUČENA INVALIDSKA KOLICA STOPOSTOTNIM RATNIM VOJNIM INVALIDIMA

Danas su ispred zgrade Vlade HNK dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Oliver Soldo, ministar za pitanja boraca devetorici stopostotnih ratnih vojnih invalida prve grupe  HVO-a i Armije BiH uručili invalidska kolica s antidekubitalnim jastukom.

Premijer Herceg istaknuo je kako Vlada ima razumijevanja za potrebe najtežih stradalnika i kako rješavanje njihovih problema i potreba mora biti prioritet u radu.
''Ovi ljudi zaslužuju naše poštovanje i zato ne smije postojati niti jedan razlog da se u potpunosti ne ispoštuju prava  i obaveze  koje  proizlaze iz Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica'', istaknuo je premijer Herceg, te dodao i to kako  Vlada HNK o boračkoj populaciji brine kroz redovno finansiranje različitih projekata među kojima je istaknuo obilježavanje značajnih datuma, potporu boračkim zadrugama, nabavku ortopedskih pomagala, podršku stambenom zbrinjavanju i banjsko liječenje.
''Pored obaveza koje proizlaze iz Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, želim istaknuti  kako je Vlada u Budžetu za ovu godinu izdvojila 200.000,00 KM za podršku pri zapošljavanju djece poginulih boraca.
Ovo je prvi put da se jedna Vlada odlučila za ovakav vid podrške stradalnicima,  što će značajno pridonijeti njihovom lakšem zapošljavanju'', zaključio je premijer Herceg, dodavši kako se nada da će uz stabilizaciju Budžeta za narednu godinu, Vlada izdvojiti i više sredstava za ovu populaciju.

Ministar Soldo istaknuo je kako je za ovu nabavku utrošeno 42.000,00 KM, a odabrani dobavljač kolica je izradio prema zahtjevu, potrebama i tjelesnom oštećenju korisnika.
''Uz razumijevanje i podršku premijera i ostalih kolega u Vladi i Skupštini HNK, uspjeli smo osigurati sredstva u Budžetu za nabavku ovih kolica čime je, uz prošlogodišnju dodjelu dvanaest invalidskih kolica, završen ciklus dodjele invalidskih kolica onim borcima koji su u potrebi na području HNK. U skladu s potrebama i mogućnostima i ubuduće ćemo pomagati stradalnicima i raditi na poboljšanju kvalitete njihova života'', rekao je ministar Soldo.

''Zahvalni smo Vladi HNK na trudu i pomoći. Kolica su naše osnovno sredstvo za kretanje i život, stoga nam ova donacija puno znači'', rekao je u ime stradalnika Darijo Balić.

Nakon primopredaje kolica, organiziran je zajednički radni ručak na kojem su, kroz otvoren i srdačan razgovor, stopostotni ratni vojni invalidi nositelje zakonodavne i izvršne vlasti upoznali s problemima s kojima se susreću.