POTPISANI UGOVORI O DODJELI NOVČANE POTPORE BORAČKIM ZADRUGAMA

POTPISANI UGOVORI O DODJELI NOVČANE POTPORE BORAČKIM ZADRUGAMA

U prostorijama Ministarstva za pitanja boraca HNK danas je održana radionica kojom se želi unaprijediti zadrugarstvo i promovirati mogućnosti zapošljavanja boračke populacije.

Cilj ovakvih projekata je pridonijeti uključivanju nezaposlenih boraca na tržište rada na području HNK i povećanju njihove motiviranosti i kompetencije za ulazak na tržište rada kao i samoorganiziranosti.

Na radionici je predstavljena dosadašnja realizacija programa za zapošljavanje Ministarstva za pitanja boraca HNK, a sudjelovali su i predstavnici Agronomsko i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, te predstavnici REDAH-a i Službe za zapošljavanje HNK.

Radionici su nazočili predstavnici šesnaest boračkih zadruga s područja HNK-a kao i borcii zainteresirani za razvoj zadrugarstva.

Nakon održavanja radionice Oliver Soldo, ministar za pitanja boraca, potpisao je ugovore s predstavnicima šesnaest boračkih zadruga, koje su, na temelju Javnog oglasa o dodjeli novčane potpore za otvaranje  radnih mjesta na području HNK iz 2016 godine, dobile sredstva u iznosu od 50 000 KM.

Za ovu namjenu iz Programa Vlade HNK osigurano je 200 000 KM na period od 2014. do 2017. godine. Ovim Programom Vlade pomaže se boračkim zadrugama u registraciji, nabavci opreme ili stroja, te otvaranju novih radnih mjesta.

Ovogodišnjim Programom osam zadruga dobilo je sredstva za osnivanje, a osam za nabavku opreme