PROJEKT "VOLONTIRAJ-KREDITIRAJ"

PROJEKT "VOLONTIRAJ-KREDITIRAJ"

Danas je, u sklopu edukativnog projekta pod nazivom “Volontiraj-kreditiraj-socijalni dan”, u Ministarstvu za pitanja boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona volontiralo pet srednjoškolaca iz Mostara.

Cilj ovog projekta je direktno povezivanje srednjoškolaca s privrednim i drugim pravnim subjektima, na način da učenici u dogovoru sa školom jedan školski dan zamijene socijalnim danom, odnosno jednim danom rada u nekoj od firmi, ustanova ili nevladinih organizacija.

Oliver Soldo, ministar za pitanja boraca, upoznao je učenike-volontere s poslovima koji su u nadležnosti Ministarstva, naglasivši kako pozdravlja provođenje projekata poput Socijalnoga dana, jer pružaju mogućnost učenicima da se upoznaju s načinom rada u državnoj upravi.

„Kroz ovakve projekte mladi stiču lične i društvene vještine potrebne u svakodnevnom životu (samopouzdanje, lična i društvena odgovornost, donošenje odluka, komunikacijske vještine) kako bi sutra bili u mogućnosti preuzeti društvenu odgovornost, doprinositi razvoju lokalne zajednice i raditi na poboljšanju statusa mladih u cjelini“ istaknuo je ministar Soldo.

Na kraju radnog dana učenici su se zahvalili na mogućnosti da se upoznaju s načinom funkcionisanja, pitanjima i problemima s kojima se Ministarstvo susreće u svakodnevnom radu i zaključili kako će im ovo iskustvo zasigurno pomoći u daljem školovanju kao i pri donošenju budućih životnih odluka vezanih za svoje obrazovanje.